Observatoriebygningen
 


 

 

Observatoriet

Observatoriet er placeret i en del af en garage og er forsynet med en hjemmebygget kuppel. Inde i garagen er der lavet et observatoriegulv i ca 120 cm's højde således at man kommer op den rigtige højde. Kikkertopstillingen er fastgjort til en betonsøjle (50cmx50cm), der går ca. en meter ned i jorden og slutter lige over observatoriegulvet.

Kuplen

Kuplen er opbygget omkring en gitterkonstruktion lavet af krydsfiner som er beklædt med oliehærdede masonitplader. Fremgangsmåden for fremstillingen er kort beskreve herundert:

Hovedcirklen
Først laves hovedcirklen der har samme diameter som den halvkugle der ønskes. I mit tilfælde er diameteren ca. 3 meter. Ringen er ca. 12 cm bred og samlet af 2x20mm vandfast krydsfinér. Ringen laves ved med en stiksav at udskære cirkelstykker. Jeg valgte at udskære på tværs af pladen (122*244), hvilket betød at hvert stykke blev ca. 120 cm. Først blev et lag træk udlagt på en plan flade, og det blev kontrolleret at formen var præcis cirkulær. Herefter blev det andet lag træ lagt ovenpå forskudt. Efter endelig opmåling og kontrol af faconen blev de to lag træ limet og skruet sammen. Resultatet var en god hovedcirkel.

 
Udskæring i 20 mm krydsfiner            Hovedcirklen lægges ud

Øvrige spanter
Efterfølgende skulle alle de øvrige spanter laves. Disse kunne principielt laves på samme måde, men for at spare træ blev en anden metode anvendt.
Jeg fik det lokale maskinsnedkeri til at opskære nogle 9mm krydsfinér plader i 40mm brede strimler. Hver af disse strimler er så bøjelige, at de let kan tilpasses diameteren på 3 meter. Princippet var herefter at benytte hovedcirklen som lære og placere 6 strimler med lim imellem ovenpå hinanden og med en del skrutvinger spænde disse fast indvendigt i hovedcirklen. Når limen var tør, kunne spanten tages ud og den smule den rettede sig ud efterfølgende gjorde, at den endte med at have en diameter meget tæt på hovedcirklens. På denne måde blev der lavet 2 halvtcirkler til brug ved kuppelåbningen samt en række mindre cirkelstykker, der blot skal forbinde hovedcirklen med de 2 spanter ved kuppelåbningen.


Spanterne lamineres ved at anvende
hovedcirklen som lære.
 
"Skelettet"
Spanterne blev nu samlet ved brug af en række vinkelbeslag og en del skruer. Det kræver en smule geometriske beregninger at finde de rigtige steder til at fastgøre spanterne.


Skelettet samles
 

Beklædningen
Med den færdige spantekontruktion klar var det forholdsvis let at beklæde den med masonitpladerne, der blev limet og sømmet fast.


Kuplen beklædes med maso-
nitplader.

For at opnå en overflade der kan tåle vind og vejr, blev kuplen til sidst malet med 2 komponent skibsmaling. Fugerne blev fuget med polyurethan fugemasse, der kan overmales.

Hjulene
Kuplen er placeret på 7 hjul hver med en diameter på ca. 90 mm. Hjulene er med gummibelægning (af den type man ofte ser på f.eks. rulleborde). Hjulene er fastskruet på observatoriebygningen og ruller blot på undersiden af hovedcirklen. For at styre kuplen i vandret plan er der ligeledes andvendt 7 hjul, som her blot er 50mm i diameter af hård plast. Disse er ligeledes fastspændt på observatoriebygningen og kører mod indersiden af hovedcirklen.
Systemet fungerer fint og kuplen kan let drejes.
 
Kuplen er nu mere end 10 år gammel og fungerer stadig upåklageligt. Det har dog været nødvendigt hver 2-3 år at give en ny overfladebehandling.

 

Kommentarer eller spørgsmål er velkomne

Copyrigth Niels T. Haagh
 

|Home|Observatoriebygningen|Instrumenterne|Planet Galleri|Deep Sky Galleri|Observationssiden|Mars 1999|Artikler|Kometsiden|Links|