Instrumenterne
Hovedkikkerten er en 25cm f/5,5 hjemmebygget newton. Den er opstillet på en ligeledes hjemmebygget computerstyret opstilling. Den samlede instrumentering er konstrueret ud fra et ønske om at opnå en stabilitet og præcision, der muliggør nøjagtige fotografiske observationer gerne med mulighed for en hvis grad af automatisering.

Hovedkikkert
Tubus
Tubus er fremstillet af 9mm vandfast krydsfiner (Bodex) og fremstår rektangulært. Rent æstetisk kan der måske stilles spørgsmålstegn ved dette design, men enkeltheden ved fremstilling, den meget lettere fastgørelse til opstillingen, samt de forbedrede muligheder for at fastgøre andet udstyr til tubes opvejer dette.
Rent funktionsmæssigt er jeg ikke stødt på problemer med anvendelsen af træ (stabilitet, fugt ?) og jeg er heller ikke bekendt med, at det rektangulære design skulle kunne påvirke den optiske kvalitet. Om det kan give øget turbulens inde i tubes ved jeg ikke !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hovedspejl og spejlcelle
Hovedspejlet er indkøbt fra NOVA Optical i USA, der garanterer en nøjagtighed på spejloverfladen på 1/8 bølgelængde. Ved levering af spejlet medfulgte et billede fra en Ronchi-test af spejlet, samt en præcis opmåling af brændvidden. Spejlet er fremstillet i Pyrex og har et forhold mellem diameter og tykkelse på 1/6.
Spejlcellen er fremstillet i aluminium. Den er konstrueret med 9 punkter til understøttelse på bagsiden af spejlet samt 3 punkter langs kanten.  
Den trekantede bundplade er af 5mm aluminium. For at stive cellen af er der til denne plade fastgjort 3 stykker 20x40x2 mm firkantprofil med 120 grader imellem. På disse tre profiler er der fastgjort 3stk. 5mm skruer der opad ender med en endemøtrik (den slags der har et halvkugleformet hoved). Møtrikkerne er placeret på en cirkel, der har en diameter på 70% af spejlets diameter og med 120 graders mellemrum.
 
 

Oven på hver af disse møtrikker er placeret en lille trekantet plade. Midt i trekanten er boret et 45 grader undersænkningshul, som benyttes til at balancere pladen ovenpå møtrikken. I hvert hjørne af trekanten er placeret en skrue, på hvis hoved spejlet hviler.

De tre understøtninger på siden af spejlet er lavet ved, at der på enden af de tre firkantprofiler er fastgjort et stykke 10x10 mm aluminium, der er så langt at det når ca. 1cm oven for spejlets overflade. Igennem disse stykker aluminium går 2 nylonskruer som h.h.v. støtter siden af spejlet og går ind over spejlets overflade og sikrer at det ikke kan falde ud af cellen.
 
 
 
 
 

Nederst i tubus er der placeret en bundplade. Igennem denne plade går tre maskinskruer, der er placeret på en cirkel med en radius på 70% af spejlets diameter og med 120 grader imellem. Midt i bundpladen er et hul. Der er ligeledes et hul i midten af spejlcellen. Igennem disse to huller går en bolt, der fikserer cellen imod de tre justeringsskruer.

Spejlcellen fungerer tilfredsstillende og er let at justere. Optisk fungerer kikkerten også godt, hvilket betyder at cellen støtter spejlet på en tilfredsstillende måde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sekundærspejl og sekundærspejlholder
 
Sekundærspejlet, der er Ø63mm (lilleaksen), er limet fast til et stykke trærundstok med tre klatter silikonelim. I den modsatte ende af trærundstokken er monteret en maskinskrue, således at gevindstykket stikker frem. Skruehovedet sidder bag en metalskive, der er fastskruet på rundstokken,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Krydset der holder spejlet er fremstillet af 2 stykker bukket aluminium, der er fastgjort til et kort stykke aluminiumsrør. I den ene ende af røret er fastgjort en aluminiumsplade, hvori der er tre gevindhuller til justeringskruer samt et hul i midten hvori gevindstykket fra trærundstokken går igennem. Denne opbygning muliggør at spejlet kan vippes og/eller forskydes i kikkertens længderetning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Okularudtræk
Okularudtrækket er af Crawford typen. Det er købt fra JMI . Denne type okularudtræk kører meget præcist uden slup. Jeg har planer om at motorisere det i fremtiden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Søge/guidekikkert
Som søge/guidekikkert er der monteret en 70mm f/6 refraktor fra TeleVue. Da brændvidden er lige kort nok til guidning af hovedkikkerten anvendes også en off-axis guider. Guidning foretages enten manuelt eller v.h.a. af en ST4 autoguider fra SBIG.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Opstillingen
Opstillingen er en ækvatorialt opstillet gaffelmontering. Gaflen er lavet i krydsfiner. Den har en udemærket stivhed, men er lige fjedrene nok i nogle tilfælde. Deklinationsakslerne er 25mm rustfrit stål. Deklinationsdrevet består af et 180mm snekkehjul (modul 1).
Snekken drives af en stepmotor med 200 step pr. omgang. Motoren er koblet til hovedsnekken via endnu et snekkedrev (1/20). Det betyder at den samlede udveksling er 1/3600, eller at et step svarer til 1,8 buesekund. Da motoren styres med 10 mikrostep pr. step, bliver de faktiske step ca. 0.18 buesekund.
Rektasentionsdrevet er 250mm i diameter men i øvrigt identisk med deklinationsdrevet.

Begge motorer styres via elektronik og software designet af amerikaneren Mel Bartells. På hans hjemmeside kan man finde diagrammer og beskrivelser samt software til styringen. Systemet fungerer godt og indeholder en mængde funktioner til bl.a. PEC (periodiske fejl korrigering)og anvendelse af enkodere m.v. I øvrigt kan systemet også styre alt-az opstillede teleskoper.
 

CCD kamera
Alle CCD optagelser tages med et HX516 CCD kamera fra Starlight xpress. Kameraet har 494x659 pixels på 7,4x7,4 uM og digitaliserer billederne med 16bit.

Copyrigth Niels T. Haagh
 

|Home|Observatoriebygningen|Instrumenterne|Planet Galleri|Deep Sky Galleri|Observationssiden|Mars 1999|Artikler|Kometsiden|Links|